Emaille: geschiedenis en productie
Emaille stamt uit de middeleeuwen. Veel artikelen werden toen al van emaille gemaakt. Voorbeelden zijn onder andere kachels, fornuizen, potten, pannen en bekers. Later ook reclameborden en straatnaamborden en huisnummers. En nog weer later ook attentieborden, waarschuwingsborden, verbodsborden en fun signs.
Trends komen en gaan, maar dit blijkt echter niet van toepassing te zijn op emaille. Ondanks de uitvindingen van andere materialen wordt emaille nog steeds veel gebruikt.
Emaille heeft dermate veel voordelen (zie hieronder) dat het altijd zal blijven bestaan. Emaille wordt als materiaal vaak gekopieerd, maar is niet te evenaren qua eigenschappen.
Emaille: hoe wordt het gemaakt
Emaille is een handgemaakt natuurproduct. De basis bestaat uit een koud stuk staal. Dit stuk wordt uit een grote staalplaat gestanst of gesneden om de gewenste grootte en vorm te krijgen. Op dit stuk staal komt een speciale ondergrond coating. Hierop komt eerst de achtergrondkleur van de afbeelding en/of tekst en vervolgens de andere kleur(en). Na het aanbrengen van elke kleur gaat het in een oven waar het verhit wordt bij ongeveer 800°C.
Emaille kan volledig met de hand ingekleurd worden door middel van sjablonen. Dit is zeer arbeidsintensief. Maar het resultaat is bijzonder fraai omdat je dan een reliëf er op ziet (“3D-effect”).
De afbeelding of tekst op een emaille product kan echter ook gemaakt worden met bijvoorbeeld een directe print, of met een zeefdruk. Dit laatste kan efficiënter en voordeliger zijn als er meerdere stuks nodig zijn van hetzelfde bord. Verder is Emaigro de eerste geweest die een techniek ontwikkelde om emaille borden af te werken met behulp van een laser.
Waarom eigenlijk Emaille?
Emaille kan gevoelens van nostalgie oproepen. Maar het woord “emaille” klinkt sommige mensen een beetje oubollig en ouderwets in de oren.
Wie echter meer weet over het materiaal weet ook dat het juist verreweg van ouderwets is:
- Doordat je werkelijk alles op een emaille bord kan maken, is het ook mogelijk om emaille borden te produceren met een moderne, trendy uitstraling.
- Emaille is -in tegenstelling tot de meeste andere materialen- volledig afbreekbaar. Het verkleurt bijna niet, en gaat zeer lang mee.
- Emaille is dankzij de productiemethode en haar eigenschappen duurzamer (beter voor het milieu) dan welk ander materiaal dan ook. De hedendaagse productiemethoden hebben zich bij ons in de loop van de jaren steeds verder verfijnd.
- Emaille is vandalismebestendig: je kan het niet ombuigen en het is bestendig tegen ‘bekladding’ met stiften, en graffiti. Dit is bij emaille praktisch altijd te verwijderen zonder beschadiging.
- Emaille heeft een hele mooie, unieke uitstraling. Er is geen enkel ander materiaal dat de duurzaamheid en uitstraling van emaille kan evenaren.
- Emaille was al in de 15e eeuw een veel gebruikt materiaal, en dat is het nu nog steeds. Dat zegt al heel veel.